1 de marzo de 2014

Historia de las ermitas de la Virgen del Loreto


La ermita de nuestro pueblo, como era de esperar, no es la única del país con ese nombre, pero tampoco la única de la zona. El pasado mes, en el blog "Imatgies" dirigido por Jesús Bernat, salió un interesante artículo sobre las ermitas del Loreto que explica la historia de estas. Aquí os adjunto unos párrafos interesantes, pero podéis ver todo el artículo apretando aquí"Vam buscar informació de la Mare de Déu de Loreto, la d'Itàlia, allà per la zona d'Ancona, on hi ha la basílica. I heus ací que, a banda de la història de la santa Casa, ens trobem que Loreto, prové, efectivament, de lauretum, un bosc de llorers, igual que el nostre Lloret (...)

El Loreto d'Itàlia, el lloc della Madona, té el mateix origen que el de Lloret de Mar, lauretum. Les ermites, però, no deuen el seu 'Loreto' a cap bosc de Laurus nobilis (fixeu-vos en el dibuixet que orna el rètol) sinó a la invocació a una Mare de Déu vinguda d'Itàlia, bé siga per la influència dels comerciants de la llana en unes zones, com diu el rètol de l'ermita de les Useres, o per la difusió que en van fer els franciscans.
Com que el nom de Loreto és estrany a la nostra fonètica, fàcilment podia esdevindre Lorito o Llorito, com el cas de Mallorca. El fet que apareguera escrit l'Orito, tal i com hem llegit al cartell d'Atzeneta, o el Oreto, com ens informà Pere-Enric Barreda que havia trobat documentat al 1626, explicaria, potser, el fet que moltes roscanes de l'Alcúdia (la Ribera Alta) porten el nom d'Oreto. "

No hay comentarios:

Translate this blog